Øvelse - at iagttage egen kultur

Øvelse i at bruge dit ”observerende jeg” i kulturmødet

Individuel

Formålet med øvelsen er at opøve evne til at iagttage og observere, uden at vurdere og identificere sig.

Øvelsen forløber således:

  1. Tag noget helt almindeligt frem af dit eget, som du bruger hver dag og som er en væsentlig dagligdagsdel af dit liv, f.eks. din pung, en ring, dit penalhus eller lign.
  2. Først forholder du dig til den valgte genstand, som den er for dig. Mærk hvad den betyder for dig, tænk over, hvordan den indgår i dit liv og hvordan den er dig og dit. I denne position vurderer du og identificerer dig med din genstand.
  3. Nu skal du ændre din position i forhold til den valgte genstand. For at gøre det nemmere kan det hjælpe rent fysisk at ændre din position. Rejs dig f.eks. op og flyt genstanden hen på et andet bord. Gå ud af lokalet og kom så ind igen.
    Du har nu lagt dit daglige forhold til genstanden fra dig. I stedet har du taget ”dit observerende jeg” på dig. Betragt nu genstanden ud fra denne position – som noget, der er adskilt fra dig, - som var genstanden ikke din, men netop blevet placeret der på bordet af en eller anden. Du har et mere nøgternt og klart blik på din genstand i denne position.
  4. I den sidste position har du iagttaget din genstand.
    Dvæl over forskellen på at iagttage og at identificere dig.
    Hold fast i oplevelsen ved disse to forskellige positioner.

Den samme øvelse skal du nu gennemføre i forhold til noget, som du ser som din egen kultur. Overfør erfaringen fra øvelsen ovenover.

  1. Du skal finde noget helt genkendeligt og almindeligt, som du forbinder med din egen kultur. F.eks. det danske flag, en typisk børnefødselsdag, en dansk sølvbryllupsfest el. lign.
    Har du oprindelse i en ikke-dansk kultur, og ønsker at have fokus på betydningen af din oprindelseskultur, skal du selvfølgelig blot finde noget, som du synes er karakteristisk for "din kultur".
  2. Du betragter nu dette, sådan som du oplever dette med de følelser, holdninger og personlige oplevelser, der for dig er forbundet med dette. Du betragter det ud fra dig selv og identificerer dig med det (positivt eller negativt).
    Du og det, som du betragter, er ikke adskilt fra hinanden.
    Noter ned, hvad du ser, og hvad dine følelser er ved det betragtede.
  3. Du skal nu flytte din position og betragte den samme genstand "udefra". Når man iagttager, er det som om, man billedligt talt træder 5 skridt ud af situationen. Man tager nogle andre briller på, trækker vejret dybt ned i maven, og ser nu – uden at vurdere og tolke. Gå evt. ud af lokalet og kom ind igen med den ændrede position i forhold til det, som du iagttager.
    Du identificerer dig ikke med det, som du betragter. Du erfarer/iagttager kun, hvad der er, og hvad der sker, og hvordan der tænkes.
    På en måde er du og det, som du betragter, nærmest adskilt fra hinanden.
    Din opmærksomhed er mest muligt adskilt fra dig selv, fra dine følelser, din person og din historie, såvel det, der særegent for dig som den almene kulturelle ”programmering” af dig selv.
    Man gør brug af den side af sig selv, der ikke identificerer og involverer sig, men udelukkende observerer og iagttager – et ”observerende jeg” som er adskilt mest muligt fra ens almindelige ”oplevende jeg”, hvor man lægger bedømmelser og vurderinger ind – ud fra ens ”programmering” og personen, som man er.”
  4. I den sidste position har du iagttaget din kultur.
    Dvæl over forskellen på at iagttage og at identificere dig med kultur.
    Overvej hvilken betydning det har for din måde at fungere i interkulturelle situationer fremover.

I forhold til at opøve metakulturel bevidsthed, er det vigtigt at kunne iagttage kultur uden at identificere sig – såvel ens egen som andres.

Derfor er det godt at gentage denne øvelse med jævne mellemrum.

Copyright Interkulturel.com, Karen Nørskov  | Tlf.: 60 66 28 55