At formidle er mere end at bruge ord

At fortælle eller forklare udelukkende med egne ord er ikke nødvendigvis den bedste formidlingsform, hvis ”tavs viden”, som vedrører dybe subtile og svært registrerbare forskelle, skal formidles – samtidigt med at der ofte er sproglige problemer, fordi ikke alle taler dansk.

Fotos, collager, video, illustrationer evt. sat op i powerpoints kan være gode at kombinere med, fordi det giver flere konkrete billeder.

Inddragelse – at den ”anden part” er med, deltager og samtidigt selv fortæller om sin virkelighed og sin forståelse – kan skabe mere forståelse end mange gennemtænkte ”foredrag”. Det kan ske ved at lade forældre lave maden, være på besøg en enkelt dag i daginstitutionen, få dem til at fortælle fra deres egen opvækst og baggrund – og evt. inddrage disse i de pædagogiske aktiviteter.

Hjemmebesøg er også en god ide, fordi at forældrenes verden vil blive mere tydelig for personalet. Men det er vigtigt, at det udelukkende handler om at besøge familien og lære dem at kende, frem for at skulle tale om eventuelle problemer med barnet.

Copyright Interkulturel.com, Karen Nørskov  | Tlf.: 60 66 28 55