Forældremøde - synliggøre forældre og personales forskellige betydningsuniverser

Her følger et opdigtet eksempel på, hvordan et forældremøde kan formes, hvis der skal lægges vægt på at forældre og personalets forskellige betydningsuniverser bliver mere eksplicitte:

Børnehaven vil gerne styrke samarbejdet med en gruppe arabiske familier. De vil gerne, at forældrene får en dybere forståelse af, hvordan de arbejder med børnene, og hvorfor de f.eks. ikke går op i at små børn skal lære bogstaver og tal, men lægger vægt på at børn skal have plads til den ”frie leg”. Samtidigt er de oprigtigt interesseret i at vide mere om, hvorledes forældrene tænker i forhold til opdragelse og pasning af små børn.

De beder de arabiske mødre om at komme til et forældremøde, hvor det er det eneste emne.

Forud for dette har forældrene ofte været inviteret med ind i børnehavens hverdag, så de føler sig trygge ved stedet. Børnehaven er et sted, hvor forældrene er glade for at komme, og det sker ofte at de sætter sig uopfordret ned og lægger et puslespil med barnet eller drikker en kop te eller kaffe.

I starten af mødet er der med hjælp fra en dygtig tolk lagt op til at lade forældrene komme til orde omkrig deres syn på, hvad børn har bedst af at lære, og hvordan de bedst lærer. De spørger også om, hvad de synes at børn må og ikke må, og hvordan skal børn opføre sig i forhold til voksne.

Da nogle forældre har svært ved at tale i en stor forsamling, er der både samtaler i små grupper og i hele gruppen.

Dernæst viser personalet en fotoserie med powerpoint, som de selv har lavet, med små eksempler fra børnenes ”frie leg”. Ud fra powerpoints fortæller de om, hvad barnet lærer gennem den frie leg, og også om deres bagvedliggende barnesyn og læringsopfattelse, samt hvilken helhed denne læring indgår i for barnet siden hen. Hvorfor underviser de ikke de fireårige børn i bogstaverne?

Mødrene bliver opfordret til at sige, hvad de tænker omkring denne måde at arbejde med børn på. De opfordres til at fortælle mere konkret ud fra deres egen hverdag derhjemme samt den måde, som de selv er blevet opdraget på. Lederen af mødet er meget opmærksom på at skabe en stemning, hvor forældrene virkelig kommer til orde med deres egne forståelser.

Til sidst snakker mødrene i grupper sammen med en fra personalegruppen om, hvad de undrer sig over i børnehaven, og hvad de evt. ikke synes om i den dagligdag, de ser i børnehaven. I løbet af aftenen skulle der gerne være skabt en åben stemning, således at mødre føler, at de kan tale frit fra leveren. Personalet kan med baggrund i alt det, der er foregået i løbet af aftenen nemmere forklare og afmystificere det, som forældrene har undret sig over.

Copyright Interkulturel.com, Karen Nørskov  | Tlf.: 60 66 28 55