Øvelse i at blive et andet ”jeg” - i undervisningslokalet

Den omkostningsfulde indlevelse

Målgruppe: Alle

Formålet med øvelsen

At give deltagerne oplevelsen af, hvad det vil sige at tage et andet ”jeg” på sig i mødet med en anden kultur, og derigennem anspore deltagerne til at bruge dette i virkelige kulturmøder

Målgruppe:

Kan gennemføres både i en ren ”dansk” gruppe og i en flerkulturel gruppe. Det er en fordel, hvis gruppen ikke kender hinanden videre godt.

Forberedelse:

  1. Deltagerne skal gå sammen parvis. De skal matches, således at de så vidt muligt ikke kender hinanden, eller måske har de kun lidt kendskab til hinandens liv. Hvis det er en flerkulturel gruppe, skal de matches, således at parrene repræsenterer to forskellige kulturbaggrunde.
  2. Den ene har rollen som den, der skal indføre den anden i sin kultur. Vi kalder hende for ”den hjemmevante”.
    Den anden har rollen, som den, der skal indføres i den nye kultur ved at blive tildelt et andet ”jeg”. Lad os kalde hende for en ”antropolog”.
  3. Parrene skal nu aftale roller. Hvem skal være den hjemmevante? Hvem skal være antropologen?
  4. Aftal, hvilken kultur gæsten skal indføres i. Det er vigtigt at finde frem til en kultur, som gæsten er helt uvant med. Hvis der ikke er etniske forskelle mellem parrene, så kan man f.eks. finde frem til, at den ene har arbejdet på en arbejdsplads, hvor kulturen er helt ukendt for gæsten. Måske har den ene part haft en fritidsbeskæftigelse i mange år som aktiv i en kajakklub, som er helt ukendt for den anden part. Måske er det kulturen i et mekanikerværksted med kun mænd ansat, som en kvinde skal indføres i.
  5. Antropologen skal nu indstille sig på at aflægge sin vanlige identitet. Det bedste er at identificere sig med rollen som antropolog.
  6. Antropologen skal udtænke nogle spørgsmål, som hun gerne vil have kendskab til i den kultur, som hun nu skal besøge. Hvad vil hun gerne vide?
  7. Den hjemmevante, som skal indføre antropologen i sin kultur, har aldrig oplevet en antropolog, og derfor kan hun ikke forholde sig til hende som en antropolog. I stedet finder hun en rolle i sin hjemmevante kultur, som kan passe til denne nye person, der er på vej ind i hendes vante kultur. Eksempelvis: I kajakklubben vil det være et nyt medlem, i børnehaven er det måske en vikar eller en ny forælder, hos den tamilske familie vil den hjemmevante forholde sig til antropologen, sådan som man møder en gæst på Sri Lanka. På mekanikerværkstedet er det rollen som en sælger, der sælger dæk. Antropologen skal ikke vide, hvilken rolle hun bliver tildelt.

Herefter starter rollespillet. Step 1. Varighed 10 – 15 minutter.

  1. Den hjemmevante forholder sig fuldt og helt til antropologen ud fra den rolle, hun er blevet tildelt. Sammen taler de om hverdagen i den ”kultur”, som antropologen er på besøg i.
  2. Antropologen skal nu undersøge ”kulturen”. Fornem hvordan her er. Fornem hvilken rolle, du har fået. Hvem er du nu? Identificer dig med rollen. Tal videre om ”kulturen”, som antropologen er på besøg i.
  3. Hvilken viden fik du om den kultur, som du har besøgt? Hvordan var det at være i ”kulturen” med en anden rolle end den, som du normalt har?

Nu skifter rollespillet til step 2. Varighed 5 – 10 min.

  1. Samme øvelse gentages med den forskel, at man besøger hinandens kulturer med ens vanlige identitet. Eksempelvis: Den danske pædagog besøger den tamilske familie, som tager imod hende som en dansk pædagog. Mekanikerværkstedet får besøg af en nysgerrig, som er veninden til ejerens kone. I modsætning til tidligere skal den hjemmevante nu forholde sig til personen, sådan som hun er.
  2. De to forskellige oplevelser skal nu sammenlignes.

Herefter kan rollespillene nu stoppe, men det er også muligt at gå over til step 3. Varighed ca. 20 min.

  1. Samme øvelse gentages, men de to par skifter nu roller, således at begge får lov at være personen, der erfarer, hvad det vil sige at blive mødt med en anden identitet, og tage et andet ”jeg” på sig.

Afsluttende opsamling

Her deles gruppen op, således at alle ”antropologerne” sidder sammen, og alle de ”hjemmevante” sidder for sig. Man taler om i hver gruppe, hvad man fik ud af det.

Copyright Interkulturel.com, Karen Nørskov  | Tlf.: 60 66 28 55