Læsemetoden er god til at få et bredt og generelt indblik i kulturelle livsformer og andres levevis, historie og lande.
Rent praktisk kan en bibliotekar bestille relevant litteratur hjem – ud fra nedenstående overskrifter.
Det er en god ide at styre informationsmængden, således at der bruges nogenlunde lige meget tid på hvert af følgende fire områder.
- Konkrete betingelser i landet. – f.eks. klima, geografi, historie, krige, politisk styreform etc.
- Familiens hverdag i landet. Fx – familiemønster, religion, barnets hverdag, forholdet mellem mand og kvinde.
- Virkelighedsforståelser. Hvilke dybereliggende værdier er karakteristiske? Jegets forhold i til familien. Opfattelse af Gud. Tidsopfattelse. Menneskets væsen osv.
- Livet som minoritet i Danmark. Forandringer i familiestrukturen. Ændrede roller. Tab som følge af at flytte fra hjemlandet. At være minoritet, leve under et assimilationspres, eventuelle diskriminationsformer osv.
Nogle gange kan oprindelsesland/kultur have en stor betydning for levevis i Danmark, andre gange kan det have ingen eller kun lidt betydning. ”Den andens kultur” er sådan som pågældende forstår sig selv og praktiserer sit liv i Danmark nu og her.
Som minoritet lever man under nogle særlige vilkår, som kan have stor betydning for en persons hverdagsliv. Derfor kan generel viden om minoritetssituation i Danmark være vigtig.
Det er en god ide, undervejs i arbejdet at trække paralleller til egen kultur. Derved udvikler vi samtidigt bevidsthed om vores egen kultur.