Øvelse - At registrere det, der støder

Øvelse – i at få øje på situationer, hvor forskelle i virkelighedsforståelser spiller ind

Gruppe/ individuel. Målgruppe: Alle

Hvis man stiller et spørgsmål, og det giver anledning til forvirring eller irritation, kan man næsten altid være sikker på, at spørgsmålet har berørt den bagvedliggende virkelighedsforståelse (Gullestrup, 2004).

En væsentlig nøgle til at synliggøre virkelighedsforståelser, er derfor at registrere det, der støder, - noget der er mere eller mindre irriterende, virker lidt forkert, lidt uforståeligt - kort sagt noget der ”skurrer”. Her er måske en kilde til at finde ud af, hvilke virkelighedsforståelser, der er i spil.

1. Læs følgende, se billederne og reflekter over det.

A.

Lad os forestille os, at den danske pædagog spørger den tanzanianske far om, hvorfor børn skal begynde at gå i skole, når de kun er 3, 4 og 5 år gamle? ”Hvorfor giver I dem ikke bare lov til at lege? Hvorfor skal små børn sidde stille i mere end 1,5 time ad gangen i kirken hver søndag? Hvorfor lader I dem ikke bare være derhjemme? De kan jo alligevel ikke forstå noget som helst af det, der foregår”, siger hun.

B.

Eller den tanzanianske far spørger pædagogen om, hvorfor børn får lov at være ustyrlige og lege vildt i børnehaven? ”Hvorfor skal de ikke behandle de ældre med respekt? Jeg har set, at de afbryder, når de voksne taler – uden at blive irettesat. Og hvorfor skal små børn ikke lære at skrive bogstaver? I lader dem tegne vildt på et stykke papir, og selv om det ikke ligner noget som helst, får de ros”, siger han.

Når vi oplever hændelser, der bygger på andre virkelighedsforståelser end vore egne, virker de uforklarlige, ja endda nogle gange irriterende eller provokerende.

C.

Her følger et eksempel fra erhvervsverdenen.

” Undskyld, undskyld, undskyld”. Sådan lød det fra den øverste direktør, Nozewa for den fjerde største børsmæglerselskab, Yamaicha Securities i Japan, mens han græd som pisket, fordi firmaet var gået konkurs. Medieinteressen var stor, også da man så Nozawas og bestyrelsesformandens bukkeri for journalisterne og omverdenen (Vestergaard, 1998), som på billedet her. (Yoshika Tsuno).

I Danmark ville en grædende topchef sandsynligvis være blevet anset for at være svag, syg eller tosset, men den japanske hulkende topchef spillede, som det forventedes af ham og fik derved vasket tavlen ren. Derfor havde han stadig en ærefuld fremtid foran sig.

2. Tænk på din egen hverdag. Hvornår oplevede du, at noget ”skurrede”, dvs. stødte eller undrede og virkede uforståeligt.

3. Diskuter evt. med dine kollegaer eller gruppe, om det er nemt at komme til at overse disse situationer og lade som ingenting.

4. Gør det til en vane at ”bide mærke” i disse situationer. Skriv dem ned eller indtal dem på en diktafon, således at du/I har en beskrivelse af dem. Det er din kilde til at finde ud af, hvilke virkelighedsforståelser, der er i spil, og evt. løse op for den irritation, undren eller fremmedgørende virkning, som de havde.

Copyright Interkulturel.com, Karen Nørskov  | Tlf.: 60 66 28 55